Разни бонуси, които работодателят е решил да даде за добра работа, но го е направил със заповед, където е регламентирана схемата на раздаване или пък са вписани във ВПРЗ.
Например, бонус за високо качество.
Представете си, че работите в зъботехническа лаборатория и нямате нито една върната поръчка. На тази база получавате някакъв бонус.
Специфични са за всяка дейност и обикновено са конкретни.
Благодаря за отговора . Всъщност моето питане беше за по изчерпателно изброяване на вътрешните актове, с които могат да се уреждат тези въпроси.  :smile1: :good: :wink1:
Защо ще ги тълкува като има определение за брутно трудово възнаграждение в НСОРЗ:
Чл. 17. (1) В брутното трудово възнаграждение за определяне на възнаграждението за платен годишен отпуск по чл. 177 или на обезщетенията по чл. 228 от Кодекса на труда се включват:
1. основната работна заплата за отработеното време;
2. възнаграждението над основната работна заплата, определено според прилаганите системи за заплащане на труда;
3. допълнителните трудови възнаграждения, определени с наредбата, с друг нормативен акт, с колективен или с индивидуален трудов договор или с вътрешен акт на работодателя, които имат постоянен характер;
4. допълнителното трудово възнаграждение при вътрешно заместване по чл. 259 от Кодекса на труда;
5. възнаграждението по реда на чл. 266, ал. 1 от Кодекса на труда;
6. възнаграждението, заплатено при престой или поради производствена необходимост, по чл. 267, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда;
7. възнаграждението по реда на чл. 268, ал. 2 и 3 от Кодекса на труда.
(2) В брутното трудово възнаграждение за определяне на възнаграждението за платен годишен отпуск по чл. 177 от Кодекса на труда се включва съответната пропорционална част от допълнителните периодични или годишни възнаграждения, изплатени след ползването на платения отпуск, като за целта се преизчисляват изплатените възнаграждения за платен отпуск.


Здравейте,
какво се има предвид "друг вътрешен акт на работодателя"
от чл.17, ал.1, т.3
3. допълнителните трудови възнаграждения, определени с наредбата, с друг нормативен акт, с колективен или с индивидуален трудов договор или с вътрешен акт на работодателя, които имат постоянен характер;

 :blush: :blush: :blush:


Това означава ли, че, ако лицето е осигурено при друг работодател на максимума ,всички работни дни от месеца следва да се попълват т.16.4, защото те се водят като други дни в осигуряване без осигурителни вноски.
Въх, че сложно!  :blink:
Ако си назначила човека от 01.01.2017 до 01.01.2018 на 4 ч. трудовият му стаж ще е 1 г., а осигурителният 6 м.
Давай по същата схема, ще се справиш. :good:
Благодаря, изчислявайки го по този начин го изкарвам 10м и 19д.
Ако вляза в конкретика лицето е назначено на 18.07.2016 и го освобождавам от 14.05.2018г, т.е. последен раб.ден е 13.05.2018г.
Здравейте!
Моля за малко помощ :).
Съвсем се омотах, в нета ми излизат различни калкулатори за преизчисляване на осигурителния стаж при 4 часов работен ден. Ръчно го изчислявам като умножа броя на работните дни за периода *4 и ги разделяна 8. Получава ми се едно число 226, което деля на 21, тъй като раб. седмица е 5 дневна и получавам едно число 10.7619, навсякъде ми излизат различни резултати. Ще съм благодарна, ако някой бъде така добър и ми помогне. :blush:
Мен ме притесняват тези от НОИ да не кажат нещо, защо графика ни през половината от месец е такъв а в другата половина е друг.
При нас отчитането е месечно и си ги правя както трябва, като когато има извънреден труд си се декларира. Просто така ми е предадено, така съм го започнала, но след четене установих, че би следвало в приложение 9 да попълвам смените по график а не работните дни от седмицата.
А на смяната, която е започнала на на 02.03.2018г и навлиза в 03.03.2018 след 00.00 часа ?
Аз имам един въпрос, може ли графика да бъде изготвен така, че служителя да бъде вкаран в такъв график, че дните от болничния да съответстват на смените му, т.е. да се води, че през този период лицето е било на 8ч работен график от понеделни до петък, вместо на график 2х12 работи и 2 дена почива.
Пример:
болничен от 26.03.2018 до 30.03.2018 - лицето в този период минава на график 5*8часа - и по този начин има 3 дни за сметка на работодателя и 2 дни, които следва да бъдат изплатени от НОИ а през останалото време да си е в график на по 12-ет часови смени.
Здравейте колеги ! :)
Имам следното питане:
Вие как начислявате празничен труд при СИРВ ?
Пример :
03.03.2018г
Работно време на 12-ет часови смени - от 07-19ч и 19-07ч.
На кои смени по колко часа празничен труд начислявате ?
В този случай няма как , седалището е едно и също :)
Дам , че после ИТ ще глобяват  :blush:
Тоест от това , което прочетох разбирам , че вторият и третият трудов договор , които не са основни следва да бъдат за по 2 часа дневно , тъй като общата продължитекност на работният ден не бива да надвишава 12 часа , а основният трудов договор е на 8 часа . :)
Здравейте !
Имам следният въпрос :
Става дума за едно и също осигурено лице , което е на ТД при двама осигурители . Единият трудов договор е втори . Сега се налага да се пусне още един ТД при трети осигурител . Имайки предвид че и трите дружества са с едно и също седалище и един собственик , как стои въпроса с работното време . На колко часа трябда да са  трите договора ?

Предварително благодаря за отговорите ! :good:
Дали ще ми приеме декл.1 , ако на лицата , които са в болничен на 15 август , подам 23 р.д. на останалите са с 22 р.д.
Здравейте ! Подала съм болничните за август месец , като там 15 август е отразен като работен ден  :blink: а сега се каня да подам декл.1 с 22 работни дни .  Съвет ?